Trainingen

Klimaatcoach worden?

Lijkt het je leuk om klimaatcoach te worden bij KlimaatGesprekken? Doe dan mee aan onze driedaagse training om de unieke workshopmethode van KlimaatGesprekken te leren!

Op dag 1 maak je in korte tijd kennis met de KlimaatGesprekken methodiek: als deelnemer en in je rol als klimaatcoach.

Op dag 2 staat klimaatpsychologie centraal.

Op dag 3 ga je op basis van de eerste twee dagen zelf aan de slag en leer je veel van je mede klimaatcoaches.

Na de training vindt een feedback gesprek plaats met een van de trainers om met elkaar de ervaringen te delen. Vervolgens wordt verwacht dat je zelf aan de slag gaat om deelnemers te werven voor je eigen workshops. De driedaagse training leidt klimaatcoaches op om als vrijwilliger aan de slag te gaan met de huiskamerreeks.

De inzichten die je opdoet kan je ook gebruiken in werksituaties. Wil je de KlimaatGesprekken workshops toepassen in organisaties, dan volg je een aanvullend traject.

Wil je weten wanneer de trainingen zijn? Kijk dan op onze agenda:
AGENDA TRAININGEN

Meld je hier aan voor de training:
AANMELDEN

Weervrouw Margot Ribberink is ook klimaatcoach, lees hier hoe zij haar kennis en ervaring inzet om mensen te inspireren en in beweging te krijgen!

Heb je nog vragen, kan je niet wachten, of wil je eerst een uurtje online  kennismaken met onze trainers en een sneak preview van de methode krijgen? Speciaal voor onze Gelderse trainingen, organiseren we een
INTRODUCTIESESSIE

Programma

Dag 1: Inhoudelijke tips (de klimaatklappers) en de werkvormen
 • Begeleiden van alle basiswerkvormen zoals oefeningen in tweetallen, brainstormen, openen en afsluiten, ijsbrekers, spellen, deelrondjes en het maken van actieplannen.
 • Klimaatklappers op het gebied van wonen, reizen, vervoer, eten en consumptie.
 • Hoe bepalen mensen hun eigen rol en ambitie ten aanzien van klimaatverandering?
 • Hoe voer je een goed klimaatgesprek? Hoe betrek en activeer je anderen?
Dag 2: Klimaatpsychologie tips en coachen op emoties en waarden
 • Groepsvorming: kracht en valkuilen, een veilige en open sfeer bevorderen
 • De kracht van luisteren naar emoties
 • Werken met ambivalentie en moeilijke emoties rondom klimaatverandering
 • Reageren op weerstand
 • De rol van de coach: coachen versus trainen, doceren of expert zijn.
Dag 3: Integratie: zelf oefenen met coaching op inhoud en emoties en waarden.
 • Uitdagende situaties in groepen en veranderprocessen
 • Diverse oefenrondes met onderdelen van de workshopmethode
 • De stap zetten van leren naar praktijk.
(c) Chantal Bekker(c) Chantal Bekker

Praktische Informatie & Voorwaarden

De training leidt je op tot vrijwillige klimaatcoach bij KlimaatGesprekken. Als je de training met succes hebt afgerond, dan kun je zelf een groep begeleiden die onze zesdelige workshopreeks volgt. We verwachten dat elke vrijwillige klimaatcoach minimaal één groep per jaar begeleidt. We hopen dat je dit zo leuk en zinvol vindt, dat je gedurende meerdere jaren twee of drie groepen per jaar begeleidt. Je gaat zelfstandig aan de slag en werkt hierbij vaak samen met een andere klimaatcoach. Elke workshop duurt twee uur. De workshops vinden meestal eens per twee tot drie weken plaats op een tijdstip dat jou schikt. In het begin zal ook de voorbereiding per workshop je nog wat tijd kosten. Als klimaatcoach krijg je aanmeldingen van deelnemers via onze website. Daarnaast werf je zelf ook deelnemers voor je groep. De Stichting KlimaatGesprekken ondersteunt je met alle workshopmaterialen (boek, werkboek, spellen) en promotiemateriaal (flyers, banner). We helpen je in het beantwoorden van je vragen en je verdere ontwikkeling. We bieden je vanuit KlimaatGesprekken ook inspiratie, door ontwikkelworkshops en een inspiratiedag.

 

Wil je ook in organisaties werken met KlimaatGesprekken?

Als je de methodiek van KlimaatGesprekken in een organisatie wilt toepassen, dan is het nodig om senior klimaatcoach te worden. Je volgt dan de opleiding tot klimaatcoach, geeft de workshopreeks aan twee groepen en loopt vervolgens mee met senior klimaatcoaches om ervaring op te doen. Vervolgens kan je zelfstandig aan de slag om opdrachten te acquireren. Je verbindt je (doorgaans als zzp’er) aan KlimaatGesprekken BV en de uitgangspunten die daarbij horen om elkaar te versterken.

 

Duur training

De training duurt drie dagen. Soms in één blok aansluitend en soms met een week ertussen. Het programma is dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur. Een dagdeel missen raden wij af, omwille van het groepsproces. Dit kan alleen in overleg met de trainer.

 

Cursusdata

De cursusdata staan vermeld in het aanmeldformulier. Wil je graag deelnemen maar kun je niet op de aangegeven data, geef dit dan aan bij je aanmelding. We zetten je dan op de wachtlijst en houden je op de hoogte.

 

Klimaatcoach word je niet zomaar

Om mensen daadwerkelijk in beweging te laten komen op thema’s die heel persoonlijk en veelomvattend zijn, heb je nogal wat competenties en kennis nodig. De rol en kwaliteit van klimaatcoach koesteren we daarom met grote zorg, zodat onze deelnemers in de workshopreeks een unieke ervaring krijgen. Zo behoudt KlimaatGesprekken haar goede reputatie en is de functie van klimaatcoach een pareltje op jouw C.V.

De kwaliteit van klimaatcoaches bekijken en bewaken wij op de volgende manier:

 1. Bij aanmelding voor de klimaatcoach-training: bij aanmelding voor de training kijken we naar je achtergrond, stijl en motivatie. Als er bij ons vragen zijn gaan we daarover met je in gesprek. Als er (na dit gesprek) geen match is geven we jou daar een heldere toelichting over.
 2. Tijdens de klimaatcoach-training: op dag 3 van de training kijken we hoe de rol van klimaatcoach je afgaat en hoe je de opgedane kennis toepast in de praktijk. Bij 95% van de deelnemers pakt dit positief uit. Je kunt dan na de training starten als klimaatcoach. De evaluatie kan er ook toe leiden dat je zelf beslist eerst nog meer ervaring te willen opdoen. Het kan ook zijn dat wij dat aan jou adviseren.
 3. Als je actief bent als klimaatcoach: de deelnemers evalueren elke workshopreeks die jij als klimaatcoach hebt begeleid. Tegenvallende evaluaties bespreken we met je. Samen kijken we naar eventuele ontwikkelstappen.

Van onze klimaatcoaches verwachten we een actieve lerende houding. Wij bieden ontwikkelworkshops en andere leerzame activiteiten aan om ons werk en jouw kwaliteit als klimaatcoach blijvend te ontwikkelen. Wij verwachten dat elke klimaatcoach regelmatig aan dergelijke activiteiten deelneemt.

De waarde van onze driedaagse training is € 800,-. Ga je als vrijwilliger aan de slag voor Stichting KlimaatGesprekken, dan kun je gebruik maken van het gereduceerde tarief van € 400,-.

Investering op een rijtje

 • Training particulieren €400,-
 • Training voor individuele deelnemers uit organisaties €800,-
 • Training op locatie met organisaties als geheel; prijs op aanvraag.

Dit is inclusief:

 • Het werkboek en het studieboek
 • De klimaatcoachgids (exclusief voor klimaatcoaches)
 • Ondersteuning en begeleiding om na de training aan de slag te kunnen

 

Annuleringsregeling

De inschrijving voor de training is pas definitief na ontvangst van je betaling.

Mocht je onverhoopt toch niet kunnen op de geplande training, dan kun je tot twee weken voor de training annuleren zonder kosten. Annuleer je later, dan zijn daar kosten verbonden, namelijk:

1) 50% van je deelnamekosten inclusief borg, als je annuleert binnen de 2 weken tot 3 dagen (=72 uur) voor aanvang van de training.

2) 100% van je deelnamekosten, als je nog binnen 72 uur voor aanvang van de training annuleert. Mochten wij (of jij) een andere deelnemer voor jouw plek vinden, dan retourneren we 50% van de trainingskosten.

3) na afloop van de training vindt geen enkele restitutie plaats.

 

Als wij bij overmacht (bijvoorbeeld richtlijnen RIVM in geval van corona) de training moet verzetten, dan blijft je inschrijving in principe staan en doen wij in overleg met de deelnemers een voorstel voor een latere datum. Als je daar geen gebruik van wilt/kunt maken dan kun je dit schriftelijk aan ons melden. Je ontvangt dan je deelnamekosten retour.

 

Deelnemers

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers en wordt begeleid door 2 senior klimaatcoaches.

 

Aanbeveling

We raden alle belangstellenden voor deze training aan om eerst zelf een workshopserie KlimaatGesprekken te volgen. Zo ervaar je het proces dat deelnemers later in jouw groep ook ervaren én je leert zelf de methodiek kennen. Bij de indeling van de training geven we voorrang aan deelnemers, die de workshopserie al hebben gevolgd en aan deelnemers uit regio’s en gemeenten waar KlimaatGesprekken nog niet tot weinig actief is. Alleen als er in jouw woonomgeving in een straal van 10 km binnen 6 maanden geen workshopreeks start, dan kan je deelnemen zonder dat je zelf aan een workshopreeks hebt deelgenomen.

 

Locatie

De trainingen worden afwisselend gegeven in Utrecht en elders in Nederland. In de agenda en op het aanmeldformulier zie je waar de training plaatsvindt. Uiterlijk twee weken voor de training ontvang je per mail de definitieve locatie van de trainer.

 

Vragen?

Als je nog vragen hebt over de training of over je aanmelding neem dan contact op met aanmeldingen@klimaatgesprekken.nl. Antwoordmail van ons belandt nog wel eens in de spambox. Controleer dus je spambox als ons antwoord te lang op zich laat wachten.

Aanmelden

Meld je aan via ons aanmeld- en intakeformulier. Hiervoor heb je een Google account nodig. Heb je dat niet, dan kun je je aanmelden door dit aanmeldformulier in te vullen en op te sturen naar aanmeldingen@klimaatgesprekken.nl.

NB: Onze trainingen zijn regelmatig al vol, geef je dan op voor een latere training, of voor de wachtlijst in het aanmeldformulier.

Graag tot ziens!

Ervaringen

“Een nieuw netwerk in duurzaamheid en zin om met een groep te starten.”

“Lekker praktisch aan de slag. De klimaatklappers waren voor mij een vondst.”

 “Nu snap ik waarom ik altijd in vervelende discussies terecht kwam over het klimaat en vegetarisch zijn. Eindelijk weet ik wat ik daaraan kan doen.” 

(c) Chantal Bekker(c) Chantal Bekker