Trainingen

Klimaatcoach worden?

Wil je meer mensen meekrijgen in de klimaattransformatie, op je werk of bij jou in de buurt? Heb je tijd voor vrijwilligerswerk met impact en wil je als klimaatcoach onze workshopreeks begeleiden en inspiratiesessies organiseren? Of wil je juist kennis opdoen om je handafdruk te vergroten als professional en zo de verduurzaming te versnellen? Volg dan onze klimaatcoachtraining! In drie dagen doe je kennis op over klimaatpsychologie en gedragsverandering en ervaar je de kracht van onze unieke methode.

Op dag 1 maak je in korte tijd kennis met de KlimaatGesprekken methodiek: als deelnemer en in je rol als klimaatcoach.

Op dag 2 staat klimaatpsychologie centraal.

Op dag 3 ga je op basis van de eerste twee dagen zelf aan de slag en leer je veel van je mede klimaatcoaches.

Na de training vindt een feedbackgesprek plaats met een van de trainers om met elkaar de ervaringen te delen. Wil je als vrijwilliger voor ons aan de slag, dan kun je vervolgens je eerste workshopreeks plannen en deelnemers  daarvoor uitnodigen. Daarnaast kun je de opgedane inzichten meteen inzetten in werksituaties.

Wil je de KlimaatGesprekken methodiek als zodanig toepassen in organisaties, dan gaan we daarover graag het gesprek met je aan!

Wil je weten wanneer de trainingen zijn? Kijk dan op onze agenda:
AGENDA TRAININGEN

Meld je hier aan voor de training:
AANMELDEN

Wil je eerst meer weten over wat wij doen, hoe wij klimaatpsychologie inzetten en waarom we het zo belangrijk vinden om mensen actieve hoop, humor en handelingsperspectief te bieden? Meld je dan via dit formulier aan voor een van de volgende kennismakingssessies:

 • Dinsdag 14 maart 9.00-10.00 uur (+15 min tijd voor vragen)
 • Maandag 3 april 20.00-21.00u (+15 min tijd voor vragen)
 • Dinsdag 25 april 12.00-13.00 (+15 min tijd voor vragen)
 • Woensdag 17 mei 20.00-21.00u (+15 min tijd voor vragen)
 • Donderdag 8 juni 9.00-10.00 uur (+15 min tijd voor vragen)
 • Woensdag 28 juni 20.00-21.00u (+15 min tijd voor vragen)

Weervrouw Margot Ribberink is ook klimaatcoach, lees hier hoe zij haar kennis en ervaring inzet om mensen te inspireren en in beweging te krijgen!

Programma

Dag 1: Inhoudelijke tips (de klimaatklappers) en de werkvormen
 • Begeleiden van alle basiswerkvormen zoals oefeningen in tweetallen, brainstormen, openen en afsluiten, ijsbrekers, spellen, deelrondjes en het maken van actieplannen.
 • Klimaatklappers op het gebied van wonen, reizen, vervoer, eten en consumptie.
 • Hoe bepalen mensen hun eigen rol en ambitie ten aanzien van klimaatverandering?
 • Hoe voer je een goed klimaatgesprek? Hoe betrek en activeer je anderen?
Dag 2: Klimaatpsychologie tips en coachen op emoties en waarden
 • Groepsvorming: kracht en valkuilen, een veilige en open sfeer bevorderen
 • De kracht van luisteren naar emoties
 • Werken met ambivalentie en moeilijke emoties rondom klimaatverandering
 • Reageren op weerstand
 • De rol van de coach: coachen versus trainen, doceren of expert zijn.
Dag 3: Integratie: zelf oefenen met coaching op inhoud en emoties en waarden.
 • Uitdagende situaties in groepen en veranderprocessen
 • Diverse oefenrondes met onderdelen van de workshopmethode
 • De stap zetten van leren naar praktijk.
(c) Chantal Bekker(c) Chantal Bekker

Praktische Informatie & Voorwaarden

Als je de training met succes hebt afgerond, kun je als vrijwillig klimaatcoach een groep begeleiden die onze zesdelige workshopreeks volgt. Uitgangspunt is dat elke vrijwillige klimaatcoach minimaal één groep per jaar begeleidt. We hopen dat je dit zo leuk en zinvol vindt, dat je gedurende meerdere jaren twee of drie groepen per jaar begeleidt. Je gaat zelfstandig aan de slag en werkt hierbij vaak samen met een andere klimaatcoach. Elke workshop duurt twee uur. De workshops vinden meestal eens per twee tot drie weken plaats op een tijdstip dat jou schikt. In het begin zal ook de voorbereiding per workshop je nog wat tijd kosten. Als klimaatcoach krijg je aanmeldingen van deelnemers via onze website. Daarnaast breng je je reeks zelf onder de aandacht van mogelijk geïnteresseerden. Stichting KlimaatGesprekken ondersteunt je met alle workshopmaterialen (boek, werkboek, spellen) en promotiemateriaal (flyers, posters). We helpen je in het beantwoorden van je vragen en je verdere ontwikkeling. Bovendien bieden je vanuit KlimaatGesprekken ontwikkelworkshops, inspiratie en de ondersteuning van de KG-community.

 

Wil je ook in organisaties werken met KlimaatGesprekken?

Als je de methodiek van KlimaatGesprekken in een organisatie wilt toepassen, kun je senior klimaatcoach worden. Je volgt dan de opleiding tot klimaatcoach, geeft de workshopreeks aan twee groepen en loopt vervolgens mee met senior klimaatcoaches om ervaring op te doen. Vervolgens kan je zelfstandig aan de slag om opdrachten te acquireren. Je verbindt je (doorgaans als zzp’er) aan ons netwerk en de uitgangspunten die daarbij horen om elkaar te versterken.

 

Duur training

De training duurt drie dagen. Soms in één blok aansluitend en soms met een week ertussen. Het programma is dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur. Een dagdeel missen raden wij af, omwille van het groepsproces. Dit kan alleen in overleg met de trainer.

 

Cursusdata

De cursusdata staan vermeld in het aanmeldformulier. Wil je graag deelnemen maar kun je niet op de aangegeven data, geef dit dan aan bij je aanmelding. We zetten je dan op de wachtlijst en houden je op de hoogte.

 

Klimaatcoach word je niet zomaar

Om mensen daadwerkelijk in beweging te laten komen op thema’s die heel persoonlijk en veelomvattend zijn, heb je nogal wat competenties en kennis nodig. De rol en kwaliteit van klimaatcoach koesteren we daarom met grote zorg, zodat onze deelnemers in de workshopreeks een unieke ervaring krijgen. Zo behoudt KlimaatGesprekken haar goede reputatie en is de functie van klimaatcoach een pareltje op jouw C.V.

De kwaliteit van klimaatcoaches bekijken en bewaken wij op de volgende manier:

 1. Bij aanmelding voor de klimaatcoach-training: bij aanmelding voor de training kijken we naar je achtergrond, stijl en motivatie. Als er bij ons vragen zijn gaan we daarover met je in gesprek. Als er (na dit gesprek) geen match is geven we jou daar een heldere toelichting over.
 2. Tijdens de klimaatcoach-training: op dag 3 van de training kijken we hoe de rol van klimaatcoach je afgaat en hoe je de opgedane kennis toepast in de praktijk. Bij 95% van de deelnemers pakt dit positief uit. Je kunt dan na de training starten als klimaatcoach. De evaluatie kan er ook toe leiden dat je zelf beslist eerst nog meer ervaring te willen opdoen. Het kan ook zijn dat wij dat aan jou adviseren.
 3. Als je actief bent als klimaatcoach: de deelnemers evalueren elke workshopreeks die jij als klimaatcoach hebt begeleid. Tegenvallende evaluaties bespreken we met je. Samen kijken we naar eventuele ontwikkelstappen.

Van onze klimaatcoaches verwachten we een actieve lerende houding. Wij bieden ontwikkelworkshops en andere leerzame activiteiten aan om ons werk en jouw kwaliteit als klimaatcoach blijvend te ontwikkelen. Wij verwachten dat elke klimaatcoach regelmatig aan dergelijke activiteiten deelneemt.

De waarde van onze driedaagse training is voor 2023 vastgesteld op € 1350,- excl BTW en accomodatiekosten. Ga je uitsluitend als vrijwilliger aan de slag voor Stichting KlimaatGesprekken en doe je mee op eigen kosten, dan krijg je reductie en betaal je € 400,- (incl.).

Investering op een rijtje

 • Training vrijwilligerstarief €400,-
 • Training voor individuele professionals: €1350,- excl. BTW
 • Training op locatie met organisaties als geheel: prijs op aanvraag.

Dit is inclusief:

 • Het werkboek en het studieboek
 • De klimaatcoachgids (exclusief voor klimaatcoaches)
 • Ondersteuning en begeleiding om na de training aan de slag te kunnen

 

Annuleringsregeling

We hopen dat het niet nodig zal zijn, maar het kan gebeuren dat je door omstandigheden je inschrijving moet annuleren. Tot 6 weken voor aanvang kun je kosteloos annuleren. Daarna hanteren we de volgende restitutieschaal: tot 4 weken voor de training krijg je 75% van de kosten retour en tot 2 weken voor aanvang 50%. Annuleer korter dan 2 weken van tevoren, dan betaal je 100%.

Als wij door overmacht (bijvoorbeeld richtlijnen RIVM in geval van corona) de training moet verzetten, dan blijft je inschrijving in principe staan en doen wij in overleg met de deelnemers een voorstel voor een latere datum. Als je daar geen gebruik van wilt/kunt maken dan kun je dit schriftelijk aan ons melden. Je ontvangt dan je deelnamekosten retour.

 

Deelnemers

De training gaat door als er 4 weken voor aanvang tenminste 8 deelnemers zijn; er is plek voor maximaal 12 deelnemers.

 

Aanbeveling

We raden alle belangstellenden voor deze training aan om eerst zelf een workshopserie KlimaatGesprekken te volgen. Zo ervaar je het proces dat deelnemers later in jouw groep ook ervaren én je leert zelf de methodiek kennen.

 

Locatie

De trainingen vinden over het algemeen plaats in Utrecht. Sporadisch bieden we ook elders in Nederland een training aan. In de agenda en op het aanmeldformulier zie je waar de training plaatsvindt. Uiterlijk twee weken voor de training ontvang je per mail de definitieve locatie.

 

Vragen?

Als je nog vragen hebt over de training of over je aanmelding neem dan contact op met aanmeldingen@klimaatgesprekken.nl. Antwoordmail van ons belandt nog wel eens in de spambox. Controleer dus je spambox als ons antwoord te lang op zich laat wachten.

Aanmelden

Meld je aan via ons aanmeld- en intakeformulier. Hiervoor heb je een Google account nodig. Heb je dat niet, dan kun je een word-formulier aanvragen via aanmeldingen@klimaatgesprekken.nl.

NB: Onze trainingen zijn regelmatig al vol, geef je dan op voor een latere training, of voor de wachtlijst in het aanmeldformulier.

Graag tot ziens!

Ervaringen

“Een nieuw netwerk in duurzaamheid en zin om met een groep te starten.”

“Lekker praktisch aan de slag. De klimaatklappers waren voor mij een vondst.”

 “Nu snap ik waarom ik altijd in vervelende discussies terecht kwam over het klimaat en vegetarisch zijn. Eindelijk weet ik wat ik daaraan kan doen.” 

(c) Chantal Bekker(c) Chantal Bekker