Trainingen

Klimaatcoach worden?

Lijkt het je leuk om klimaatcoach te worden bij KlimaatGesprekken? Doe dan mee aan onze driedaagse training om de unieke workshopmethode van KlimaatGesprekken te leren!

Op dag 1 maak je korte tijd kennis met de KlimaatGesprekken methodiek: als deelnemer en in je rol als klimaatcoach. Op dag 2 staat klimaatpsychologie centraal. Op dag 3 ga je op basis van de eerste twee dagen zelf aan de slag en leer je veel van je mede klimaatcoaches. Na de training vindt een feedback gesprek plaats met een van de trainers om met elkaar de ervaringen te delen. Vervolgens wordt verwacht dat je zelf aan de slag gaat om deelnemers te werven voor je eigen workshops.

Wil je weten wanneer de trainingen zijn? Kijk dan op onze agenda:
AGENDA TRAININGEN

Meld je hier aan voor de training:
AANMELDEN

Weervrouw Margot Ribberink is ook klimaatcoach, lees hier hoe zij haar kennis en ervaring inzet om mensen te inspireren en in beweging te krijgen!

Programma

Dag 1: Inhoudelijke tips (de klimaatklappers) en de werkvormen
 • Begeleiden van alle basiswerkvormen zoals oefeningen in tweetallen, brainstormen, openen en afsluiten, ijsbrekers, spellen, deelrondjes en het maken van actieplannen.
 • Klimaatklappers op het gebied van wonen, reizen, vervoer, eten en consumptie.
 • Hoe bepalen mensen hun eigen rol en ambitie ten aanzien van klimaatverandering?
 • Hoe voer je een goed klimaatgesprek? Hoe betrek en activeer je anderen?
Dag 2: Klimaatpsychologie tips en coachen op emoties en waarden
 • Groepsvorming: kracht en valkuilen, een veilige en open sfeer bevorderen
 • De kracht van luisteren naar emoties
 • Werken met ambivalentie en moeilijke emoties rondom klimaatverandering
 • Reageren op weerstand
 • De rol van de coach: coachen versus trainen, doceren of expert zijn.
Dag 3: Integratie: zelf oefenen met coaching op inhoud en emoties en waarden.
 • Uitdagende situaties in groepen en veranderprocessen
 • Diverse oefenrondes met onderdelen van de workshopmethode
 • De stap zetten van leren naar praktijk.
(c) Chantal Bekker(c) Chantal Bekker

Praktische informatie

De trainingen worden georganiseerd op een vrijdag, zaterdag en zondag. Soms aansluitend en soms  met een week ertussen. Het programma is dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur. Dagdelen missen wordt omwille van het groepsproces afgeraden en kan alleen in overleg met de opleider.

De cursusdata staan vermeld in het aanmeldformulier en onze agenda. Wil je graag deelnemen maar kun je niet op de aangegeven data, geef dit dan aan bij je aanmelding; we zetten je op de wachtlijst en houden je op de hoogte.

Kosten 2019

De waarde van de training is € 800,-. Ga je als vrijwilliger aan de slag voor Stichting KlimaatGesprekken, dan kun je gebruik maken van ons gereduceerde tarief van €250,- (incl. €100,- borg). Dit is inclusief een werkboek, studieboek en handboek groepscoaching én ondersteuning en begeleiding om na de training aan de slag te kunnen.

Prijzen op een rijtje

 • Training particulieren* €250,-
 • Training voor individuele deelnemers uit organisaties €800,-
 • Training op locatie met organisaties als geheel; prijs op aanvraag.

*Voor particuliere deelnemers vragen wij een borg van €100,-. Deze krijg je terug op het moment dat je eerste groep heb afgerond.. Als je niet als vrijwilliger bij ons aan de slag gaat, of als je om andere redenen niet aan je groep start, dan kost de training dus €250,- voor drie dagen.

Annuleringsregeling

De inschrijving voor de training is pas definitief na betaling.

Mocht je onverhoopt toch niet kunnen op de geplande training. Tot twee weken voor de training kun je annuleren zonder kosten. Annuleer je later, dan zijn er kosten verbonden aan je annulering.

1) 50% van je deelnamekosten, als je annuleert binnen de 2 weken tot 3 dagen (=72 uur) voor aanvang van de training
2) 100% van je deelnamekosten, als je nog binnen 72 uur voor aanvang van de training annuleert. Mochten wij (of jij) een andere deelnemer voor jouw plek vinden, dan retourneren we 50% van de trainingskosten.

Deelnemers

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers en wordt begeleid door 2 senior klimaatcoaches.

We raden alle deelnemers aan om voordat ze de training tot Klimaatcoach gaan doen eerst een workshopserie in de omgeving te volgen. Zo ervaar je het proces dat deelnemers later in jouw groepen ook ervaren én je leert de methodiek al kennen. Bij de indeling van de training geven we voorrang aan potentiële Klimaatcoaches die de workshopserie al hebben gevolgd. Ook geven we voorrang aan potentiële Klimaatcoaches uit regio’s en gemeenten waar KlimaatGesprekken nog niet tot weinig actief is.

Locatie

De trainingen vinden afwisselend in Utrecht én op andere locatie in Nederland plaats. In de agenda en op het inschrijfformulier zie je waar de training plaatsvindt.  Uiterlijk 2 weken voor de training ontvang je de definitieve locatie van de trainer. Deze mail belandt regelmatig in de spambox bij deelnemers. Mocht je dit niet ontvangen hebben (dus ook niet in je spambox), neem dan contact op met aanmeldingen@klimaatgesprekken.nl.

Aanmelden

Meld je aan via ons aanmeld- en intakeformulier. Hiervoor heb je een Google account nodig. Heb je dat niet, dan kun je je aanmelden door dit aanmeldformulier in te vullen en op te sturen naar info@klimaatgesprekken.nl.

NB: Onze trainingen zijn regelmatig al vol, geef je dan op voor een latere training, of voor de wachtlijst in het aanmeldformulier.

Graag tot ziens!

Ervaringen

“Een nieuw netwerk in duurzaamheid en zin om met een groep te starten.”

“Lekker praktisch aan de slag. De klimaatklappers waren voor mij een vondst.”

 “Nu snap ik waarom ik altijd in vervelende discussies terecht kwam over het klimaat en vegetarisch zijn. Eindelijk weet ik wat ik daaraan kan doen.” 

(c) Chantal Bekker(c) Chantal Bekker