Trainingen

Klimaatcoach worden?

Wil je meer mensen meekrijgen in de klimaattransformatie, op je werk of bij jou in de buurt? Wil je impact maken in je eigen woonomgeving en als klimaatcoach onze workshopreeks begeleiden en inspiratiesessies organiseren voor groepen buurt- of regiogenoten? Of ben je juist op zoek naar een methode waarmee je je handafdruk op je werk kunt vergroten en de duurzame beweging daar kunt versnellen? Volg dan onze klimaatcoachtraining!

In de driedaagse basistraining doe je kennis op over klimaatpsychologie en gedragsverandering en ervaar je de kracht van onze unieke methode.

Op dag 1 maak je in korte tijd kennis met de KlimaatGesprekken methodiek: als deelnemer en in je rol als klimaatcoach.

Op dag 2 staat klimaatpsychologie centraal.

Op dag 3 ga je op basis van de eerste twee dagen zelf aan de slag en leer je veel van je mede klimaatcoaches.

Wil je aan de slag als klimaatcoach in je eigen woonomgeving, dan kun je vervolgens je eerste workshopreeks plannen en deelnemers daarvoor uitnodigen.

Wil je de methodiek ook op je werk inzetten, dan volg je na de basistraining een aanvullend traject van minimaal 3 online upgradesessies. Meer daarover lees je in deze pdf.

Wil je, ten slotte, als zzp’er onze methode inzetten in opdrachten bij organisaties en bedrijven, dan kan dat ook. We bespreken in de intake graag de mogelijkheden met je. Pas na dat gesprek maken we je inschrijving definitief en sturen we een factuur.

Om in te schatten of de rol van lokale klimaatcoach en/of klimaatcoach op het werk bij je past, kun je in deze pdf de klimaatcoachprofielen bekijken. Uiteraard zul je tijdens de training verder naar de rol toe groeien.

We verzorgen deze klimaatcoachtraining op verzoek overigens ook binnen organisaties en bedrijven. Meer over ons in-company aanbod vind je hier.

Wil je weten wanneer de trainingen zijn? Kijk dan op onze agenda:
AGENDA TRAININGEN

Meld je hier aan voor de training:
AANMELDEN

Wil je eerst meer weten over wat wij doen, hoe wij klimaatpsychologie inzetten en waarom we het zo belangrijk vinden om mensen actieve hoop, humor en handelingsperspectief te bieden? Meld je dan via dit formulier aan voor een van de volgende kennismakingssessies:

 • Vrijdag 7 juni 12.00-13.00 (+15 min tijd voor vragen)
 • Woensdag 26 juni 20.00-21.00 (+15 min tijd voor vragen)
 • Donderdag 11 juli 11.00-12.00 (+15 min tijd voor vragen)

Weervrouw Margot Ribberink is ook klimaatcoach, lees hier hoe zij haar kennis en ervaring inzet om mensen te inspireren en in beweging te krijgen!

Programma
Basistraining tot klimaatcoach

Dag 1: Inhoudelijke tips (de klimaatklappers) en de werkvormen
 • Begeleiden van alle basiswerkvormen zoals oefeningen in tweetallen, brainstormen, openen en afsluiten, ijsbrekers, spellen, deelrondjes en het maken van actieplannen.
 • Klimaatklappers op het gebied van wonen, reizen, vervoer, eten en consumptie.
 • Hoe bepalen mensen hun eigen rol en ambitie ten aanzien van klimaatverandering?
 • Hoe voer je een goed klimaatgesprek? Hoe betrek en activeer je anderen?
Dag 2: Klimaatpsychologie tips en coachen op emoties en waarden
 • Groepsvorming: kracht en valkuilen, een veilige en open sfeer bevorderen
 • De kracht van luisteren naar emoties
 • Werken met ambivalentie en moeilijke emoties rondom klimaatverandering
 • Reageren op weerstand
 • De rol van de coach: coachen versus trainen, doceren of expert zijn.
Dag 3: Integratie: zelf oefenen met coaching op inhoud en emoties en waarden.
 • Uitdagende situaties in groepen en veranderprocessen
 • Diverse oefenrondes met onderdelen van de workshopmethode
 • De stap zetten van leren naar praktijk.
Ca. 2 weken na dag 3: (online) terugkomsessieaan de slag als klimaatcoach
 • Hoe werkt de organisatie?
 • Waar vind je wat je nodig hebt?
 • Welke stappen ga je zetten?

Wil je doorgroeien naar Klimaatcoach op het werk (level 2) dan volg je na deze driedaagse basistraining een aanvullend traject dat bestaat uit minimaal 3 online upgradesessie van 2 uur en on-the-job leren. Meer daarover lees je in deze pdf.

Bij voldoende ervaring is het ook mogelijk om als zzp’er onze methode inzetten in opdrachten bij organisaties en bedrijven (klimaatcoach level 3).

We verzorgen deze klimaatcoachtraining op verzoek overigens ook binnen organisaties en bedrijven. Meer over ons in-company aanbod vind je hier.

Werk je bij een gemeente en wil je meerdere klimaatcoaches laten opleiden zodat zij een beweging in buurten en wijken kunnen facilteren, neem dan contact op met organisaties@klimaatgesprekken.nl.

(c) Chantal Bekker(c) Chantal Bekker

Praktische Informatie & Voorwaarden

Als je de basistraining tot klimaatcoach met succes hebt afgerond, kun je als klimaatcoach in je eigen buurt of online groepen begeleiden in onze zesdelige workshopreeks. Uitgangspunt is dat elke klimaatcoach minimaal één workshopreeks per jaar aanbiedt. Dit doe je in je vrije tijd. We hopen dat je dit zo leuk en zinvol vindt dat je gedurende meerdere jaren twee of drie groepen per jaar begeleidt. Je gaat zelfstandig aan de slag en werkt hierbij vaak samen met een andere klimaatcoach. Elke workshop duurt twee tot twee-en-half uur. De workshops vinden meestal eens per twee tot drie weken plaats op een tijdstip dat jou schikt. In het begin zal ook de voorbereiding per workshop je nog wat tijd kosten. Als klimaatcoach krijg je aanmeldingen van deelnemers via onze website. Daarnaast breng je je reeks zelf onder de aandacht van mogelijk geïnteresseerden. Stichting KlimaatGesprekken ondersteunt je met alle workshopmaterialen (boek, werkboek, spellen) en promotiemateriaal (flyers, posters). We helpen je in het beantwoorden van je vragen en je verdere ontwikkeling. Bovendien bieden je vanuit KlimaatGesprekken ontwikkelworkshops, inspiratie en de ondersteuning van de KG-community.

 

Wil je ook op je werk aan de slag met KlimaatGesprekken?

Als je de methodiek van KlimaatGesprekken op je werk wilt toepassen, volg je na de basistraining een aanvullend upgradetraject. Je maakt vlieguren (en verzorgt de workshopreeks op je werk en/of in je woonomgeving) en doet mee aan minimaal drie online sessies van 2 uur. Zo leer je on-the-job en creëer je direct beweging op de plekken waar jij ziet dat het nodig is. Lees hier meer over level 2. Volg je dit traject met een of meerdere collega’s en brengen jullie samen de beweging op gang, dan zul je daarin nog meer voor elkaar krijgen.

 

Duur basistraining

De basistraining bestaat uit drie trainingsdagen. Soms in één blok aansluitend en soms met een week ertussen. Het programma is dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur. Een dagdeel missen raden wij af, omwille van het groepsproces en kan in bij uitzondering alleen in overleg met de trainer. Elke training eindigt met een terugkomsessie waarin je stappen zet om meteen aan de slag te gaan.

 

Trainingsdata

De trainingsdata staan vermeld in het aanmeldformulier. Wil je graag deelnemen maar kun je niet op de aangegeven data, geef dit dan aan bij je aanmelding. We zetten je dan op de wachtlijst en houden je op de hoogte.

 

Klimaatcoach word je niet zomaar

Wil je mensen daadwerkelijk in beweging brengen op thema’s die heel persoonlijk en veelomvattend zijn, dan vraagt dat de nodige competenties en kennis. De rol en kwaliteit van klimaatcoach koesteren we daarom met grote zorg, zodat onze workshopdeelnemers een unieke ervaring krijgen. Hier vind je de profielen voor klimaatcoach basislevel en klimaatcoach op het werk. We nodigen je uit om voor je je inschrijft voor jezelf na te gaan of je jezelf daarin herkent, of verwacht tijdens de training naar de rol te kunnen groeien. Zo behoudt KlimaatGesprekken haar goede reputatie en is de functie van klimaatcoach een pareltje op jouw cv.

De kwaliteit van klimaatcoaches bekijken en bewaken wij op de volgende manier:

 1. Bij aanmelding voor de klimaatcoachtraining: we kijken naar je achtergrond, stijl en motivatie. Hebben we vragen, dan gaan we daarover met je in gesprek. Als we na dit gesprek geen match zien, geven we je daar een heldere toelichting over.
 2. Op dag 3 van de klimaatcoachtraining: we kijken hoe de rol van klimaatcoach je afgaat en hoe je de opgedane kennis toepast in de praktijk. Bij 95% van de deelnemers pakt dit positief uit. Je kunt dan na de training starten als klimaatcoach. De evaluatie kan er ook toe leiden dat je zelf beslist eerst nog meer ervaring te willen opdoen. Het kan ook zijn dat wij je dat adviseren.
 3. Als je actief bent als klimaatcoach: de deelnemers evalueren elke workshopreeks die jij als klimaatcoach hebt begeleid. Tegenvallende evaluaties bespreken we met je. Samen kijken we naar eventuele ontwikkelstappen.

Van onze klimaatcoaches verwachten we een actieve lerende houding. Wij bieden onder meer nascholingsworkshops en inspiratiesessies aan om ons werk en jouw kwaliteit als klimaatcoach te blijven ontwikkelen. Wij verwachten dat elke klimaatcoach regelmatig aan dergelijke activiteiten deelneemt.

Kosten

De waarde van onze driedaagse basistraining is voor 2023 vastgesteld op € 1.350,- excl BTW. Wij dagen alle potentiële klimaatcoaches uit om te kijken of ze dat bedrag via hun gemeente, via hun werkgever of op creatieve wijze (verjaardagscadeaus, sponsorloop, …) betaald kunnen krijgen. Wil je de methodiek ook op je werk kunnen toepassen en volg je na de basistraining het aanvullende upgradetraject, dan zijn de kosten € 1.850,- exclusief BTW. Wil je als zzp’er onze methode inzetten in opdrachten bij organisaties en bedrijven, dan betaal je €2500,-. Ga je uitsluitend aan de slag als lokale klimaatcoach en doe je mee op eigen kosten, dan krijg je reductie en vragen we een deelnemersbijdrage van € 400,- (incl. BTW).

 

Investering op een rijtje

 • Eerlijke prijs basistraining: € 1.350,- excl. BTW
 • Gereduceerde prijs basistraining € 400,- incl. BTW
 • Prijs voor basistraining + upgrade klimaatcoach op het werk € 1.850,- excl. BTW
 • Prijs voor basistraining + upgrade voor zzp’ers €2500,- excl BTW
 • Training op locatie met organisaties als geheel: prijs op aanvraag

Dit is inclusief:

 • Het werkboek en het studieboek
 • De klimaatcoachgids (exclusief voor klimaatcoaches)
 • Plantaardige lunches
 • Bewijs van deelname
 • Ondersteuning en begeleiding om na de training aan de slag te kunnen
 • Het inspirerende netwerk van onze actieve klimaatcoach-community

 

Annuleringsregeling

We hopen dat het niet nodig zal zijn, maar het kan gebeuren dat je door omstandigheden je inschrijving moet annuleren. Tot 6 weken voor aanvang kun je kosteloos annuleren. Daarna hanteren we de volgende restitutieschaal: tot 4 weken voor de training krijg je 75% van de kosten retour en tot 2 weken voor aanvang 50%. Annuleer korter dan 2 weken van tevoren, dan betaal je 100%.

Als wij door overmacht (bijvoorbeeld richtlijnen RIVM in geval van corona) de training moet verzetten, dan blijft je inschrijving in principe staan en doen wij in overleg met de deelnemers een voorstel voor een latere datum. Als je daar geen gebruik van wilt/kunt maken dan kun je dit schriftelijk aan ons melden. Je ontvangt dan je deelnamekosten retour.

 

Deelnemers

De training gaat door als er 4 weken voor aanvang tenminste 8 deelnemers zijn; er is plek voor maximaal 12 deelnemers.

 

Aanbeveling

We raden alle belangstellenden die geen ervaring hebben in het werken als coach aan om voordat ze onze basistraining doen eerst zelf een workshopserie KlimaatGesprekken te volgen. Zo ervaar je het proces dat deelnemers later in jouw groep ook ervaren én maak je kennis met onze methodiek.

 

Locatie

De open-inschrijvingstrainingen vinden over het algemeen plaats in Utrecht. Sporadisch bieden we ook elders in Nederland een training aan. In de agenda en op het aanmeldformulier zie je waar de training plaatsvindt. Uiterlijk twee weken voor de training ontvang je per mail de definitieve locatie.

 

Vragen?

Als je nog vragen hebt over de training of over je aanmelding neem dan contact op met aanmeldingen@klimaatgesprekken.nl. Antwoordmail van ons belandt helaas wel eens in de spambox. Controleer die als ons antwoord te lang op zich laat wachten.

Aanmelden

Meld je aan via ons aanmeld- en intakeformulier. Hiervoor heb je een Google account nodig. Heb je dat niet, dan kun je een word-formulier aanvragen via aanmeldingen@klimaatgesprekken.nl.

NB: Onze trainingen zijn regelmatig al vol, geef je dan op voor een latere training, of voor de wachtlijst in het aanmeldformulier.

Graag tot ziens!

Ervaringen

“Een nieuw netwerk in duurzaamheid en zin om met een groep te starten.”

“Lekker praktisch aan de slag. De klimaatklappers waren voor mij een vondst.”

 “Nu snap ik waarom ik altijd in vervelende discussies terecht kwam over het klimaat en vegetarisch zijn. Eindelijk weet ik wat ik daaraan kan doen.” 

(c) Chantal Bekker(c) Chantal Bekker