Inspiratiedag KlimaatGesprekken

Omdat ik werken aan duurzaamheid niet altijd simpel of luchtig vind, ben ik altijd op zoek naar verbinding, verdieping en inspiratie. Dat is 100% uitgekomen!
Deelnemer in 2019

ONLINE INSPIRATIE SESSIE:

In verband met de coronamaatregelen is de fysieke inspiratiedag pas in 2021. Daarover vind je hier later meer, en onderaan deze pagina vind je wel meer informatie van de vorige inspiratiedag.

We hebben in de tussentijd een extra online inspiratiesessie op 7 juni gehad, met 65 deelnemers. Dat was echt super, dus we gaan deze op zondagmiddag 25 oktober nogmaals verzorgen.

Ga naar de pagina over de Online Inspiratiesessie voor meer informatie en aanmelden.

Inspiratiedag KlimaatGesprekken

Je bent begaan met onze leefomgeving en bezorgd over klimaatverandering. En je wilt graag een bijdrage leveren aan de oplossing. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een balans tussen angst en actie? En hoe betrek je anderen daarbij? Hoe ga je het gesprek aan? In onze workshopreeks of onze e-course klimaatgesprekken voeren kan je op zoek naar antwoorden op die vragen. Vaak praktische en intellectuele antwoorden.

Maar waar ga je heen met je eigen emoties? En met je even-niet-terughoudend-willen-zijn gevoel? Met je wanhoop die je soms kan voelen? Of met je dubbele gevoelens over je klimaatkeuzes? Wees dan welkom om in één krachtige en ontroerenende dag jezelf onder te dompelen met gelijkgestemden om je eigen inspiratie terug te vinden en te versterken. Want laten we eerlijk zijn, zelfs als jij in je groene bubbel veel gelijkgestemden om je heen hebt, dan kan jij je soms alleen voelen in gesprekken met vrienden of familie. Of zelfs als jij heel veel klimaatactie neemt, dan kan je soms het akelige gevoel krijgen dat het niet genoeg is allemaal. Meer kennis of actie helpen daar niet genoeg tegen. Wat wel werkt is terug gaan naar je inspiratiebronnen. Lol hebben met elkaar en voelen dat we het samen willen doen. En andere wijsheden ervaren die voortkomen uit de klimaatpsychologie.

Op deze inspiratiedag ervaar je dat het even helemaal okay is wat jij doet. Je ontmoet anderen die je begrijpen en zich ook inzetten. Je krijgt extra handvatten om in je dagelijkse leven de inspiratie hoog te houden en verder uit te dragen. We werken ook op deze dag met de KlimaatGesprekken pijlers van hoop, humor en handelingsperspectief. Dus we gaan naast ontroerend emotiewerk ook een hoop lachen, spelen en acties met elkaar delen.

Voor wie:

Deze dag is voor iedereen die zich bezighoudt of wil houden met klimaatacties of duurzaamheid bevorderen in bredere zin. Misschien heb jij onze workshopreeks gevolgd, ben je vrijwilliger bij KlimaatGesprekken of bij een andere duurzaamheidsorganisatie? Of ben jij je nog nog aan het oriënteren op meer actief worden op dit vlak en in de praktijk wat aan het ‘prutsen’ en zoek je inspiratie? Van harte welkom! Met zowel je trots, als je wanhoop. Je activiteit, of je passiviteit. Met al je vragen, gedachten en gevoelens.

Door wie:

De dag wordt begeleid door Manu Busschots, klimaatpsycholoog en de oprichter van KlimaatGesprekken en Kim Reek, klimaatcoach bij KlimaatGesprekken sinds 2017. Samen hebben ze bijna 25 jaar ervaring als trainer. Uit die ervaring hebben zij geput, om een hele bijzondere inspiratiedag te maken.

Tijden, locatie en kosten:

De inspiratiedag kost 75 euro inclusief btw. En wie extra wil doneren, maakt daarmee kleine beurs plekken mogelijk.

Als je actief vrijwilliger bent bij KlimaatGesprekken dan kan je deelnemen voor 50 euro. Als je heel graag wilt deelnemen, maar de prijs is voor jou een obstakel, geef dan aan dat je in aanmerking wilt komen voor één van de plekken voor een ‘kleine beurs’ van 25 euro (beperkt beschikbaar).

Op deze dag ben je welkom vanaf 9.30 uur, zodat we om 10.00 uur ook echt kunnen starten. Halverwege de dag genieten we van een heerlijke lunch midden in het groen, met vegetarisch en veganistische keuzes. We werken tot 16.00 uur, zodat je nog rustig naar huis kan reizen om verder van je weekend te genieten.

We verwelkomen je graag op een nader te bepalen zaterdag of zondag in het najaar 2020 in Antropia. Dat is vlak naast treinstation Driebergen-Zeist.

 

Hieronder lees je meer over de onderdelen van deze dag:

Deel: ontmoeten en wensen

Ontmoeten van elkaar en ont-moeten van jezelf. Wat is je verlangen voor de dag? Wat zijn je wildste dromen? Waarom wil jij actie voor het klimaat?

Deel: jij en klimaatverandering.

Hoe voelt het voor jou om de ernst van klimaatverandering volledig te doorleven of om enthousiast te zijn over klimaatacties, maar je omgeving niet….? Als je me echt zou kennen…

Deel: jij en je klimaatactie(s).

We gaan over de streep…bevrijd jezelf van schaamte, oordelen, eenzame of andere lastige gevoelens door samen met anderen over de streep te gaan.

Deel: versterk je handafdruk naar anderen.

Wat is jouw worst case scenario klimaatgesprek en wat helpt je daarbij? Wat helpt jou om ambassadeur te zijn voor de klimaattransitie?

Deel: inspiratie en actie.

Durf te dromen en durf te vragen op onze klimaatmarkt. Vraag en aanbod doen ter plekke zaken en vormen een netwerk voor de toekomst.

Deel: afscheid en inspiratie voor thuis

Met de afscheidscarrousel en alle ideeën, acties en verhalen die laten voelen dat iedereen verschil kan maken.

groepsfoto groot

Ervaringen van vorige deelnemers:

  • Ontmoeten en inspiratie is was waar ik voor kwam. Het was een heerlijke dag om zoveel lieve en gemotiveerde mensen te ontmoeten.
  • Lessen voor mij van de dag: de verscheidenheid aan emoties die er is en die er mag zijn. De manier om te reageren op een ‘worst nightmare gesprek’. De noodzaak om samen krachten te bundelen en elkaar te blijven vasthouden.
  • Het meest waardevol? “De mix van luchtig/spelen, stilte/praten, alleen/plenair/subs. Kortom de variatie. De carrousel aan het eind was ook erg mooi” “De sfeer, de openheid, de persoonlijke aandacht. De ruimte voor emoties. De interactieve en actieve werkvormen. “de als- je- me- echt- zou- kennen oefening, de ´over- de- streep oefening´ en de ´perspectieven- oefening´ en ook de coaching van de mensen uit je groepje op de actie die je wil oppakken vond ik allemaal goed en heel waardevol.
  • “dit geeft de verbinding met anderen die iedereen die wel eens wanhopig of depressief dreigt te worden nodig heeft.”
  • Ik ga het zeker aanraden aan vrienden die (net als ik) zoeken naar een manier om hun idealen te verweven met hun persoonlijke ontwikkeling. Mensen die in het contact met anderen het verschil willen maken, zelf verantwoordelijkheid willen nemen, herkenning zoeken. Ik voelde mij deel van een community, dat is heel fijn. En dat dit in een eendaags evenement is spreekt mij ook aan.
  • Ik heb, bijvoorbeeld in de eindronde, zoveel ontroering gezien, dat wil je niemand onthouden…