trainingen

– Klimaatcoach worden? –

Lijkt het je leuk om klimaatcoach te worden bij KlimaatGesprekken? Wil je graag leren wat ervoor zorgt dat mensen klimaatvriendelijke keuzes gaan maken en wat deze zouden kunnen zijn op allerlei terreinen? Wil je oefenen hoe je kunt reageren als mensen bezwaren hebben, zodat toch inspiratie en actie ontstaan? Doe dan mee aan onze driedaagse training om de unieke workshopmethode van KlimaatGesprekken te leren!

De kloof tussen de mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering en de mensen die actie ondernemen is nog enorm. Met de methode van KlimaatGesprekken lukt het veel mensen wél om stappen te zetten en in beweging te blijven. Onderzoek door de universiteit van Southampton toont aan dat van ruim driekwart van de deelnemers de klimaatimpact blijvend wordt verlaagd. Bovendien betrekken ze makkelijker hun omgeving bij hun nieuwe visie en acties door effectieve gespreksvaardigheden.

In Nederland willen we graag hetzelfde bereiken, en daar kun jij bij helpen! Deze training bereidt je voor op de rol van klimaatcoach of verdiept je vaardigheden als je al als klimaatcoach aan de slag bent. Je leert gelijkgestemden kennen en je oefent effectieve coach- en gespreksvaardigheden waarmee je anderen kunt helpen om van bewustzijn naar actie te komen.

Op dag 1 maak je korte tijd kennis met de KlimaatGesprekken methodiek: als deelnemer en in je rol als klimaatcoach. Op dag 2 staat klimaatpsychologie centraal. Op dag 3 ga je op basis van de eerste twee dagen zelf aan de slag en leer je veel van je mede klimaatcoaches. Na de training vindt een feedback gesprek plaats met een van de trainers om met elkaar de ervaringen te delen.

Weervrouw Margot Ribberink is ook klimaatcoach, lees hier hoe zij het belang inziet van deze rol om mensen te inspireren en in beweging te krijgen!

– Ervaringen –

“Een warm bad van gelijkgestemden.”

“Veel nieuwe inzichten, ik weet nu veel beter hoe ik kan reageren.”

“Lekker praktisch aan de slag. De klimaatklappers waren voor mij een vondst.”

“Veel gelachen!”

“Een nieuw netwerk in duurzaamheid en zin om met een groep te starten.”

 “Nu snap ik waarom ik altijd in vervelende discussies terecht kwam over het klimaat en vegetarisch zijn. Eindelijk weet ik wat ik daaraan kan doen.” 

“De dagen vliegen om en zitten vol humor, hoop en handelingsperspectief.”

– Programma –

Dag 1: Inhoudelijke tips (de klimaatklappers) en de werkvormen

 • Begeleiden van alle basis-werkvormen zoals oefeningen in tweetallen, brainstormen, afsluiten, ijsbrekers, spellen, deelrondjes en het maken van actieplannen.
 • Klimaatklappers op het vlak van wonen, reizen, vervoer, eten en consumptie.
 • Hoe komen mensen tot een eigen rol en ambitie ten aanzien van klimaatverandering?
 • Hoe voer je een goed klimaatgesprek? Hoe betrek en activeer je anderen?

Dag 2: Klimaatpsychologie-tips en coachen op emoties en waarden

 • Groepsvorming: kracht en valkuilen, een veilige en open sfeer bevorderen
 • De kracht van luisteren naar emoties
 • Werken met ambivalentie en moeilijke emoties rondom klimaatverandering
 • Reageren op weerstand
 • De rol van de coach – coachen versus trainen, doceren of expert zijn.

Dag 3: Integratie: zelf oefenen door coaching op inhoud en emoties en waarden.

 • Uitdagende situaties in groepen en veranderprocessen
 • Diverse oefenrondes met onderdelen van de workshop-methode met feedback en reflectie (integratie)
 • Werken met afscheid en overdracht van leersituatie naar praktijk.
Tijdens de training

– Praktisch –

De trainingen worden maandelijks georganiseerd op een vrijdag, zaterdag en zondag (aansluitend, of met een week ertussen). Het programma is dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur. Dagdelen missen wordt omwille van het groepsproces afgeraden en kan alleen in overleg met de opleider.

De cursusdata staan vermeld in het aanmeldformulier en onze agenda. Wil je graag deelnemen maar kun je niet op de aangegeven data, geef dit dan aan bij je aanmelding; we zetten je op de wachtlijst en houden je op de hoogte.

Kosten 2019

Onderstaande prijzen zijn inclusief een werkboek, studieboek en handboek groepscoaching.

  • Training particulieren* €250,- 
  • Training voor individuele deelnemers uit organisaties €800,-
 • Training op locatie met organisaties als geheel; prijs op aanvraag.

*Voor particuliere deelnemers wordt een borg van €100 gevraagd. Deze krijg je terug op het moment dat je eerste groep gestart is. Als je niet als vrijwilliger bij ons aan de slag gaat, of als je om andere redenen niet aan je groep start, dan kost de training dus €250 voor drie dagen.

De kosten van de training zijn BTW–vrij.

Annuleren

Betaling: uiterlijk 2 weken vooraf aan de training.
Tot die tijd zijn er bij annulering geen kosten. Annuleer je later, dan zijn er kosten verbonden aan je annulering.

1) 50% van je deelnamekosten, als je annuleert binnen de 2 weken tot 3 dagen (=72 uur) voor aanvang van de training
2) 100% van je deelnamekosten, als je nog binnen 72 uur voor aanvang van de training annuleert. Mochten wij (of jij) een andere deelnemer voor jouw plek vinden, dan betaal je maar 50%.

Deelnemers

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers en wordt begeleid door 2 senior klimaatcoaches.

Locatie

De trainingen in Utrecht vinden meestal plaats op 1 van de volgende locaties:

 • De Alchemist – Kon. Wilhelminalaan 8. Deze locatie is goed bereikbaar vanaf Utrecht Centraal, op enkele minuten met de bus vanaf het station.
 • ANNE in Utrecht (Veemarktplein 41, Utrecht), zie https://anne-online.nl/route/

We geven de trainingen echter ook in de regio. Daarvoor zoeken we telkens weer passende locaties (als je suggesties hebt, horen wij dit graag).

– Aanmelden –

Meld je aan via ons aanmeld- en intakeformulier. Hiervoor heb je een Google account nodig. Heb je dat niet, dan kun je je aanmelden door dit aanmeldformulier in te vullen en op te sturen naar info@www.klimaatgesprekken.nl

NB: Onze trainingen zijn regelmatig al vol, geef je dan op voor een latere training, of voor de wachtlijst in het aanmeldformulier.

Graag tot ziens!