Geen feest zonder taartje, toch? Daarom, ter gelegenheid van ons 5-jarig bestaan komende dinsdag, hierbij het recept voor een smeuïge chocoladetaartje, browniestyle. Goed om 8 tot 10 punten uit te snijden.
recept naar: Dosia Brewer – Dosia bakt vegan*
Ingrediënten
125 g bloem of tarwefijnmeel
40 g cacaopoeder
1 tl baksoda (± 6 gram)
½ tl zout
150 g fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker (of vanillepoeder)
50 g fijngehakte chocola
rasp van één sinaasappel
evt. wat gemberpoeder
60 ml olie
60 g ongezoete appelmoes
sap van één sinaasappel, met water aangevuld tot 180 ml
Verhit de oven tot 180°C. Beboter en bebloem een springvorm van 20 cm ø. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Roer in een andere kom de natte ingrediënten door elkaar. Voeg het oliemengsel toe aan het bloemmengsel en roer goed, maar niet te lang, door elkaar. Doe het beslag meteen in de vorm en bak in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar. Een in het midden gestoken houten prikker moet er droog, of misschien met wat kruimels eraan, uit komen. Laat de taart helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt.
Teveel zo, tijdens de visitevrije lockdown? Loop even langs de buren of snij er schappelijke punten van en stop ze in de vriezer.
P.S. Ook lekker met 180 ml koude koffie of donker bier in plaats van sinaasappelsap en water. Of laat de sinaasappel achterwege, gebruik geurende kokosolie en bestrooi het beslag met kokosrasp voor je de taart in de oven schuift. Of roer – in de zomer – wat frambozen door het beslag.
*te bestellen bij je lokale boekhandel. Fontaine uitgevers. ISBN 978 90 5956 919 5
Comments are closed.